Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10. Valid till 30th June Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 03

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
He designed kennels for dogs which were very hygienic.
Answer: He designed dog kennels which were very hygienic.
[Use of Relative Pronouns]

Question 2:
Before medicine was considered a science, many people who practised it were regarded magicians.
Answer: Before medicine was considered a science, many people who practised it were regarded as magicians.


[Use of Prepositions]


Question 3:
She felt that she could not give in with his demands, which she thought were completely unreasonable.
Answer: She felt that she could not give in to his demands, which she thought were completely unreasonable.


[Use of Prepositions]


Question 4:
Neither of these books are any good to me.
Answer: Neither of these books is any good to me.
[Subject-Verb Agreement]

Question 5:
Asking the union negotiators to choose between higher wages or increased pension benefits seems perfectly reasonable when one considers the most recent sales figures.
Answer: Asking the union negotiators to choose between higher wages and increased pension benefits seems perfectly reasonable when one considers the most recent sales figures.


[Use of Comparative Structures]


Question 6:
I can well afford to disregard him who is capable of making such statements.
Answer: I can well afford to disregard he who is capable of making such statements.
[Pronoun Case]

Question 7:
They were no more guilty than us.
Answer: They were no more guilty than we were.
[Use of Conjunctions]

Question 8:
By nature demanding, Balanchile insisted that his company practise as faithfully and as rigorously than he himself had.
Answer: By nature demanding, Balanchile insisted that his company practise as faithfully and as rigorously as he himself had.
[Use of Comparative Structures]

Question 9:
Let you and I see to it that we do not make such mistakes.
Answer: Let you and me see to it that we do not make such mistakes.
[Pronoun Case]

Question 10:
Taking odd days off is not half the satisfaction to me as a real holiday.
Answer: Taking odd days off is not half as satisfying as taking a real holiday.

Taking odd days off is not half the satisfaction as taking a real holiday is.


[Parallelism with Comparative Structures]


Question 11:
The whole block of buildings including two furniture stores and a drapery establishment were destroyed in the fire.
Answer: The whole block of buildings including two furniture stores and a drapery establishment was destroyed in the fire.
[Subject-Verb Agreement]

Question 12:
I would like to meet Mr. Smith, whom I take is the man you mean.
Answer: I would like to meet Mr. Smith, who I take is the man you mean.
[Pronoun Case]

Question 13:
Although the news had come as a surprise to all in the room, everyone tried to do their work as though nothing had happened.
Answer: Although the news had come as a surprise to all in the room, everyone tried to do his work as though nothing had happened.
[Subject-Verb Agreement]

Question 14:
Who were you talking to just now?
Answer: Whom were you talking to just now?
[Pronoun Case]

Question 15:
The road was lined with trees just like France.
Answer: The road was lined with trees just as in France.
[Use of Conjunction or Preposition]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

FREE CAT Quant Topic Tests (Video Solutions)