Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 25th April Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 04

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
I can well afford to disregard him who is capable of making such statements.
Answer: I can well afford to disregard he who is capable of making such statements.
[Pronoun Case]

Question 2:
They were no more guilty than us.
Answer: They were no more guilty than we were.
[Use of Conjunctions]

Question 3:
By nature demanding, Balanchile insisted that his company practise as faithfully and as rigorously than he himself had.
Answer: By nature demanding, Balanchile insisted that his company practise as faithfully and as rigorously as he himself had.
[Use of Comparative Structures]

Question 4:
Let you and I see to it that we do not make such mistakes.
Answer: Let you and me see to it that we do not make such mistakes.
[Pronoun Case]

Question 5:
Taking odd days off is not half the satisfaction to me as a real holiday.
Answer: Taking odd days off is not half as satisfying as taking a real holiday.

Taking odd days off is not half the satisfaction as taking a real holiday is.


[Parallelism with Comparative Structures]


Question 6:
The whole block of buildings including two furniture stores and a drapery establishment were destroyed in the fire.
Answer: The whole block of buildings including two furniture stores and a drapery establishment was destroyed in the fire.
[Subject-Verb Agreement]

Question 7:
I would like to meet Mr. Smith, whom I take is the man you mean.
Answer: I would like to meet Mr. Smith, who I take is the man you mean.
[Pronoun Case]

Question 8:
Although the news had come as a surprise to all in the room, everyone tried to do their work as though nothing had happened.
Answer: Although the news had come as a surprise to all in the room, everyone tried to do his work as though nothing had happened.
[Subject-Verb Agreement]

Question 9:
Who were you talking to just now?
Answer: Whom were you talking to just now?
[Pronoun Case]

Question 10:
The road was lined with trees just like France.
Answer: The road was lined with trees just as in France.
[Use of Conjunction or Preposition]

Question 11:
He is doing his best to propitiate his master, whom he fears may be seriously offended by what has happened.
Answer: He is doing his best to propitiate his master, who he fears may be seriously offended by what has happened.
[Pronoun Case]

Question 12:
The Board was united in their support of the company’s legal actions and appeals.
Answer: -The Board was united in its support of the company’s legal actions and appeals. OR

-The Board were united in their support of the company’s legal actions and appeals.


[Subject-Verb Agreement]


Question 13:
The poems which he occasionally deigned to regale the fashionable world were invariably bad—stereotyped, bombastic, and even ludicrous.
Answer: The poems with which he occasionally deigned to regale the fashionable world were invariably bad—stereotyped, bombastic, and even ludicrous. OR

-The poems which he occasionally deigned to regale the fashionable world with were invariably bad—stereotyped, bombastic, and even ludicrous.
[Use of Prepositions]


Question 14:
The volunteer worker is a retired school teacher who is extremely concerned of the appallingly low rate of adult literacy in her community.
Answer: The volunteer worker is a retired school teacher who is extremely concerned about the appallingly low rate of adult literacy in her community.
[Use of Prepositions]

Question 15:
The reviewers agree that this is one of the most interesting novels that has recently been issued.
Answer: The reviewers agree that this is one of the most interesting novels that have recently been issued.


[Subject-Verb Agreement]


Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price