Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 29th Feb Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 02

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
Whom did you say he was?
Answer: Who did you say he was?
[Pronoun Case]

Question 2:
Only in the interest of establishing clear lines of communication among their government and ours has the President acceded to their demands in regard to the tariff dispute.
Answer: Only in the interest of establishing clear lines of communication between their government and ours has the President acceded to their demands in regard to the tariff dispute.
[Use of Prepositions]

Question 3:
I cannot open the drawer in which I put the paper in.
Answer: I cannot open the drawer in which I put the paper (in).
[Use of Prepositions]

Question 4:
Joel complained to the governors, whom he suspected were misusing the school funds.
Answer: Joel complained to the governors, who he suspected were misusing the school funds.
[Pronoun Case]

Question 5:
Touched that the guest artist had practised as long and as strenuously the way they had, the exhausted members of the orchestra gave her a standing ovation.
Answer: Touched that the guest artist had practised as long and as strenuously as they had, the exhausted members of the orchestra gave her a standing ovation.
[Use of Comparative Structures]

Question 6:
He designed kennels for dogs which were very hygienic.
Answer: He designed dog kennels which were very hygienic.
[Use of Relative Pronouns]

Question 7:
Before medicine was considered a science, many people who practised it were regarded magicians.
Answer: Before medicine was considered a science, many people who practised it were regarded as magicians.


[Use of Prepositions]


Question 8:
She felt that she could not give in with his demands, which she thought were completely unreasonable.
Answer: She felt that she could not give in to his demands, which she thought were completely unreasonable.


[Use of Prepositions]


Question 9:
Neither of these books are any good to me.
Answer: Neither of these books is any good to me.
[Subject-Verb Agreement]

Question 10:
Asking the union negotiators to choose between higher wages or increased pension benefits seems perfectly reasonable when one considers the most recent sales figures.
Answer: Asking the union negotiators to choose between higher wages and increased pension benefits seems perfectly reasonable when one considers the most recent sales figures.


[Use of Comparative Structures]


Question 11:
I can well afford to disregard him who is capable of making such statements.
Answer: I can well afford to disregard he who is capable of making such statements.
[Pronoun Case]

Question 12:
They were no more guilty than us.
Answer: They were no more guilty than we were.
[Use of Conjunctions]

Question 13:
By nature demanding, Balanchile insisted that his company practise as faithfully and as rigorously than he himself had.
Answer: By nature demanding, Balanchile insisted that his company practise as faithfully and as rigorously as he himself had.
[Use of Comparative Structures]

Question 14:
Let you and I see to it that we do not make such mistakes.
Answer: Let you and me see to it that we do not make such mistakes.
[Pronoun Case]

Question 15:
Taking odd days off is not half the satisfaction to me as a real holiday.
Answer: Taking odd days off is not half as satisfying as taking a real holiday.

Taking odd days off is not half the satisfaction as taking a real holiday is.


[Parallelism with Comparative Structures]


Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price