Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 5th Mar Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 01

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
The result of all these lengthy legal actions, counterclaims, and appeals, stretching over several months, were simply huge bills from the lawyers and nothing else.
Answer: The result of all lengthy legal actions, counterclaims, and appeals, stretching over several months, was simply huge bills from the lawyers and nothing else.
[Subject-Verb Agreement]

Question 2:
Neither his brother nor his sister were able to help him.
Answer: Neither his brother nor his sister was able to help him.
[Subject-Verb Agreement]

Question 3:
I am so exhausted I can’t scarcely keep my eyes open.
Answer: I am so exhausted I can scarcely keep my eyes open. OR I am so exhausted I can’t keep my eyes open.
[Double Negatives]

Question 4:
Although the party’s political machine did produce the crucial Dalit votes, but the candidate was defeated by the alliance formed by independents and reformers.
Answer: Although the party’s political machine did produce the crucial Dalit votes, (but) the candidate was defeated by the alliance formed by independents and reformers.
[Use of Conjunctions]

Question 5:
A necklace of diamonds, presented by friends of the bride, were among the presents on view.
Answer: A necklace of diamonds, presented by friends of the bride, was among the presents on view.


[Subject-Verb Agreement]


Question 6:
Whom did you say he was?
Answer: Who did you say he was?
[Pronoun Case]

Question 7:
Only in the interest of establishing clear lines of communication among their government and ours has the President acceded to their demands in regard to the tariff dispute.
Answer: Only in the interest of establishing clear lines of communication between their government and ours has the President acceded to their demands in regard to the tariff dispute.
[Use of Prepositions]

Question 8:
I cannot open the drawer in which I put the paper in.
Answer: I cannot open the drawer in which I put the paper (in).
[Use of Prepositions]

Question 9:
Joel complained to the governors, whom he suspected were misusing the school funds.
Answer: Joel complained to the governors, who he suspected were misusing the school funds.
[Pronoun Case]

Question 10:
Touched that the guest artist had practised as long and as strenuously the way they had, the exhausted members of the orchestra gave her a standing ovation.
Answer: Touched that the guest artist had practised as long and as strenuously as they had, the exhausted members of the orchestra gave her a standing ovation.
[Use of Comparative Structures]

Question 11:
He designed kennels for dogs which were very hygienic.
Answer: He designed dog kennels which were very hygienic.
[Use of Relative Pronouns]

Question 12:
Before medicine was considered a science, many people who practised it were regarded magicians.
Answer: Before medicine was considered a science, many people who practised it were regarded as magicians.


[Use of Prepositions]


Question 13:
She felt that she could not give in with his demands, which she thought were completely unreasonable.
Answer: She felt that she could not give in to his demands, which she thought were completely unreasonable.


[Use of Prepositions]


Question 14:
Neither of these books are any good to me.
Answer: Neither of these books is any good to me.
[Subject-Verb Agreement]

Question 15:
Asking the union negotiators to choose between higher wages or increased pension benefits seems perfectly reasonable when one considers the most recent sales figures.
Answer: Asking the union negotiators to choose between higher wages and increased pension benefits seems perfectly reasonable when one considers the most recent sales figures.


[Use of Comparative Structures]


Next Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price