Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 25th April Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 17

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
Six weeks are a long time to wait for delivery.
Answer: Six weeks is a long time to wait for delivery.
[Subject-Verb Agreement]

Question 2:
Liquor companies are now producing low-alcohol wines and nonalcoholic products; it is a response to a growing moderation of all social habits and an interest in health and fitness.
Answer: Liquor companies are now producing low-alcohol wines and nonalcoholic products in response to a growing moderation of all social habits and an interest in health and fitness.
[Use of Preposition or Pronoun]

Question 3:
The remarks of the officer savour with hypocrisy.
Answer: The remarks of the officer savour of hypocrisy.
[Use of Prepositions]

Question 4:
I see that fish and chips are on the menu for lunch.
Answer: I see that fish and chips is on the menu for lunch.
[Subject-Verb Agreement]

Question 5:
Although her first business, a health food store, went bankrupt, but she eventually launched a successful mail-order business.
Answer: Although her first business, a health food store, went bankrupt, (but) she eventually launched a successful mail-order business.

Question 6:
He could never reconcile with the inferior post offered to him.
Answer: He could never reconcile to the inferior post offered to him.
[Use of Prepositions]

Question 7:
The spectacles you supposedly misplaced  has been found safely kept in its case.
Answer: The spectacles you supposedly misplaced have been found safely kept in its case.

Question 8:
Neither in delicate stemware or in heavier decorative pieces should one be disappointed to find the bubbles and other imperfections that characterize even the finest lead crystal.
Answer: Neither in delicate stemware nor in heavier decorative pieces should one be disappointed to find the bubbles and other imperfections that characterize even the finest lead crystal.
[Use of Correlative Conjunctions]

Question 9:
Everybody except Frank and me want him to be chosen class representative.
Answer: Everybody except Frank and me wants him to be chosen class representative.
[Subject-Verb Agreement]

Question 10:
The minister was chary of admitting to his mistakes.
Answer: The minister was chary of admitting to his mistakes.
[No Error]

Question 11:
Charles Burchfield, isolated as he was for most of his life, was not the most cosmopolitan of the American watercolourists, which flourished in the twenties and thirties.
Answer: Charles Burchfield, isolated as he was for most of his life, was not the most cosmopolitan of the American watercolourists, who flourished in the twenties and thirties.
[Use of Relative Pronouns]

Question 12:
If anyone cares to join me in the campaign, either now or in the near future, they will be welcomed gratefully.
Answer: If anyone cares to join me in the campaign, either now or in the near future, he will be welcomed gratefully.
[Pronoun Consistency]

Question 13:
The committee had intended both you and I to speak at the assembly; however, only one of us will be able to.
Answer: The committee had intended both you and me to speak at the assembly; however, only one of us will be able to.
[Pronoun Case]

Question 14:
I wonder whether you are sure that scheme of your’s will work.
Answer: I wonder whether you are sure that scheme of yours will work.
[Use of Possessive Pronouns]

Question 15:
One can learn more about new computers by actually working with them instead of merely reading the instructional pamphlet.
Answer: One can learn more about new computers by actually working with them than by merely reading the instructional pamphlet.
[Parallelism with Comparative Structures]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price