Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10. Valid till 30th June Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 16

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
He said that, if he were me, he would certainty undertake it.
Answer: He said that, if he were I, he would certainty undertake it.
[Pronoun Case]

Question 2:
The reason tourism in Singapore has dropped by three to four percent is because prosperity in that East Asian nation has raised prices of hotels and other amenities.
Answer: The reason tourism in Singapore has dropped by three to four percent is that prosperity in that East Asian nation has raised prices of hotels and other amenities.
[Use of Conjunction or Pronoun]

Question 3:
In this year the monsoon failed, which caused a terrible famine throughout the provinces.
Answer: The failure of the monsoon this year caused a terrible famine throughout the provinces.


[Use of Relative Pronouns]


Question 4:
Although William Jennings Bryan did not speak precisely like the people spoke, they nonetheless viewed him as one of their own and rejected his opponents as suspiciously over-educated.
Answer: Although William Jennings Bryan did not speak precisely as the people spoke, they nonetheless viewed him as one of their own and rejected his opponents as suspiciously over-educated.


[Use of Conjunction or Preposition]


Question 5:
He advised each of them to look after their own interests in this matter.
Answer: He advised each of them to look after his own interests in this matter.
[Pronoun Consistency]

Question 6:
Six weeks are a long time to wait for delivery.
Answer: Six weeks is a long time to wait for delivery.
[Subject-Verb Agreement]

Question 7:
Liquor companies are now producing low-alcohol wines and nonalcoholic products; it is a response to a growing moderation of all social habits and an interest in health and fitness.
Answer: Liquor companies are now producing low-alcohol wines and nonalcoholic products in response to a growing moderation of all social habits and an interest in health and fitness.
[Use of Preposition or Pronoun]

Question 8:
The remarks of the officer savour with hypocrisy.
Answer: The remarks of the officer savour of hypocrisy.
[Use of Prepositions]

Question 9:
I see that fish and chips are on the menu for lunch.
Answer: I see that fish and chips is on the menu for lunch.
[Subject-Verb Agreement]

Question 10:
Although her first business, a health food store, went bankrupt, but she eventually launched a successful mail-order business.
Answer: Although her first business, a health food store, went bankrupt, (but) she eventually launched a successful mail-order business.

Question 11:
He could never reconcile with the inferior post offered to him.
Answer: He could never reconcile to the inferior post offered to him.
[Use of Prepositions]

Question 12:
The spectacles you supposedly misplaced  has been found safely kept in its case.
Answer: The spectacles you supposedly misplaced have been found safely kept in its case.

Question 13:
Neither in delicate stemware or in heavier decorative pieces should one be disappointed to find the bubbles and other imperfections that characterize even the finest lead crystal.
Answer: Neither in delicate stemware nor in heavier decorative pieces should one be disappointed to find the bubbles and other imperfections that characterize even the finest lead crystal.
[Use of Correlative Conjunctions]

Question 14:
Everybody except Frank and me want him to be chosen class representative.
Answer: Everybody except Frank and me wants him to be chosen class representative.
[Subject-Verb Agreement]

Question 15:
The minister was chary of admitting to his mistakes.
Answer: The minister was chary of admitting to his mistakes.
[No Error]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

FREE CAT Quant Topic Tests (Video Solutions)