Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 29th Feb Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 18

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
He could never reconcile with the inferior post offered to him.
Answer: He could never reconcile to the inferior post offered to him.
[Use of Prepositions]

Question 2:
The spectacles you supposedly misplaced  has been found safely kept in its case.
Answer: The spectacles you supposedly misplaced have been found safely kept in its case.

Question 3:
Neither in delicate stemware or in heavier decorative pieces should one be disappointed to find the bubbles and other imperfections that characterize even the finest lead crystal.
Answer: Neither in delicate stemware nor in heavier decorative pieces should one be disappointed to find the bubbles and other imperfections that characterize even the finest lead crystal.
[Use of Correlative Conjunctions]

Question 4:
Everybody except Frank and me want him to be chosen class representative.
Answer: Everybody except Frank and me wants him to be chosen class representative.
[Subject-Verb Agreement]

Question 5:
The minister was chary of admitting to his mistakes.
Answer: The minister was chary of admitting to his mistakes.
[No Error]

Question 6:
Charles Burchfield, isolated as he was for most of his life, was not the most cosmopolitan of the American watercolourists, which flourished in the twenties and thirties.
Answer: Charles Burchfield, isolated as he was for most of his life, was not the most cosmopolitan of the American watercolourists, who flourished in the twenties and thirties.
[Use of Relative Pronouns]

Question 7:
If anyone cares to join me in the campaign, either now or in the near future, they will be welcomed gratefully.
Answer: If anyone cares to join me in the campaign, either now or in the near future, he will be welcomed gratefully.
[Pronoun Consistency]

Question 8:
The committee had intended both you and I to speak at the assembly; however, only one of us will be able to.
Answer: The committee had intended both you and me to speak at the assembly; however, only one of us will be able to.
[Pronoun Case]

Question 9:
I wonder whether you are sure that scheme of your’s will work.
Answer: I wonder whether you are sure that scheme of yours will work.
[Use of Possessive Pronouns]

Question 10:
One can learn more about new computers by actually working with them instead of merely reading the instructional pamphlet.
Answer: One can learn more about new computers by actually working with them than by merely reading the instructional pamphlet.
[Parallelism with Comparative Structures]

Question 11:
He interviewed people whom he thought had valuable information to present.
Answer: He interviewed people who he thought had valuable information to present.
[Pronoun Case]

Question 12:
The two brothers reconciled to each other after years of estrangement.
Answer: The two brothers reconciled with each other after years of estrangement.
[Use of Prepositions]

Question 13:
The exhibition does not include many of the characteristics that we consider as painterly or sculptural in the traditional sense, but it certainly proves that the artist is ingenious.
Answer: The exhibition does not include many of the characteristics that we consider as painterly or sculptural in the traditional sense, but it certainly proves that the artist is ingenious.
[No Error]

Question 14:
It is very difficult to prevail on such odds.
Answer: It is very difficult to prevail against such odds.
[Use of Prepositions]

Question 15:
He showed himself to be very negligent of carrying out his duty.
Answer: He showed himself to be very negligent in carrying out his duty.
[Use of Prepositions]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price