Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 5th Mar Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 15

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
Will any member who has not done so please cast their votes now?
Answer: Will any member who has not done so please cast his vote now?
[Noun-Pronoun Agreement]

Question 2:
Inspired by the theories of French philosophers, the ringing phrases of the Declaration of Independence testifies to an idealistic view of man’s potential as a social animal.
Answer: Inspired by the theories of French philosophers, the ringing phrases of the Declaration of Independence testify to an idealistic view of man’s potential as a social animal.
[Subject-Verb Agreement]

Question 3:
Such rules do not apply to you and I.
Answer: Such rules do not apply to you and me.
[Pronoun Case]

Question 4:
To get young children to swallow pills are very difficult for most mothers to manage.
Answer: To get young children to swallow pills is very difficult for most mothers to manage.


[Clause as Subject]


Question 5:
The absence of access ramps for wheelchairs in both public buildings or restaurants causes much difficulty for the handicapped.
Answer: The absence of access ramps for wheelchairs in both public buildings and restaurants causes much difficulty for the handicapped.
[Use of Correlative Conjunctions]

Question 6:
He said that, if he were me, he would certainty undertake it.
Answer: He said that, if he were I, he would certainty undertake it.
[Pronoun Case]

Question 7:
The reason tourism in Singapore has dropped by three to four percent is because prosperity in that East Asian nation has raised prices of hotels and other amenities.
Answer: The reason tourism in Singapore has dropped by three to four percent is that prosperity in that East Asian nation has raised prices of hotels and other amenities.
[Use of Conjunction or Pronoun]

Question 8:
In this year the monsoon failed, which caused a terrible famine throughout the provinces.
Answer: The failure of the monsoon this year caused a terrible famine throughout the provinces.


[Use of Relative Pronouns]


Question 9:
Although William Jennings Bryan did not speak precisely like the people spoke, they nonetheless viewed him as one of their own and rejected his opponents as suspiciously over-educated.
Answer: Although William Jennings Bryan did not speak precisely as the people spoke, they nonetheless viewed him as one of their own and rejected his opponents as suspiciously over-educated.


[Use of Conjunction or Preposition]


Question 10:
He advised each of them to look after their own interests in this matter.
Answer: He advised each of them to look after his own interests in this matter.
[Pronoun Consistency]

Question 11:
Six weeks are a long time to wait for delivery.
Answer: Six weeks is a long time to wait for delivery.
[Subject-Verb Agreement]

Question 12:
Liquor companies are now producing low-alcohol wines and nonalcoholic products; it is a response to a growing moderation of all social habits and an interest in health and fitness.
Answer: Liquor companies are now producing low-alcohol wines and nonalcoholic products in response to a growing moderation of all social habits and an interest in health and fitness.
[Use of Preposition or Pronoun]

Question 13:
The remarks of the officer savour with hypocrisy.
Answer: The remarks of the officer savour of hypocrisy.
[Use of Prepositions]

Question 14:
I see that fish and chips are on the menu for lunch.
Answer: I see that fish and chips is on the menu for lunch.
[Subject-Verb Agreement]

Question 15:
Although her first business, a health food store, went bankrupt, but she eventually launched a successful mail-order business.
Answer: Although her first business, a health food store, went bankrupt, (but) she eventually launched a successful mail-order business.

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price