Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 20% OFF on CAT 24 Course. Code: T20 Valid till 4th July Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 14

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
The purpose of all these chapters and tests are to teach you correct grammar.
Answer: The purpose of all these chapters and tests is to teach you correct grammar.
[Subject-Verb Agreement]

Question 2:
Either modern dance or classical ballet are useful for strengthening concentration, toning up the muscles, and creating a sense of poise.
Answer: Either modern dance or classical ballet is useful for strengthening concentration, toning up the muscles, and creating a sense of poise.
[Subject-Verb Agreement]

Question 3:
Theirs was the nicest house I have ever been.
Answer: Theirs was the nicest house I have ever been to.
[Use of Prepositions]

Question 4:
The teacher and his assistant, along with the principal, grades the final exams.
Answer: The teacher and his assistant, along with the principal, grade the final exams.
[Subject-Verb Agreement]

Question 5:
Brilliant in concept and original in staging, the performance nonetheless offered less and less reasons, as the evening wore on, for us to invest in the production.
Answer: Brilliant in concept and original in staging, the performance nonetheless offered less and less reasons, as the evening wore on, for us to invest in the production.
[No Error]

Question 6:
Will any member who has not done so please cast their votes now?
Answer: Will any member who has not done so please cast his vote now?
[Noun-Pronoun Agreement]

Question 7:
Inspired by the theories of French philosophers, the ringing phrases of the Declaration of Independence testifies to an idealistic view of man’s potential as a social animal.
Answer: Inspired by the theories of French philosophers, the ringing phrases of the Declaration of Independence testify to an idealistic view of man’s potential as a social animal.
[Subject-Verb Agreement]

Question 8:
Such rules do not apply to you and I.
Answer: Such rules do not apply to you and me.
[Pronoun Case]

Question 9:
To get young children to swallow pills are very difficult for most mothers to manage.
Answer: To get young children to swallow pills is very difficult for most mothers to manage.


[Clause as Subject]


Question 10:
The absence of access ramps for wheelchairs in both public buildings or restaurants causes much difficulty for the handicapped.
Answer: The absence of access ramps for wheelchairs in both public buildings and restaurants causes much difficulty for the handicapped.
[Use of Correlative Conjunctions]

Question 11:
He said that, if he were me, he would certainty undertake it.
Answer: He said that, if he were I, he would certainty undertake it.
[Pronoun Case]

Question 12:
The reason tourism in Singapore has dropped by three to four percent is because prosperity in that East Asian nation has raised prices of hotels and other amenities.
Answer: The reason tourism in Singapore has dropped by three to four percent is that prosperity in that East Asian nation has raised prices of hotels and other amenities.
[Use of Conjunction or Pronoun]

Question 13:
In this year the monsoon failed, which caused a terrible famine throughout the provinces.
Answer: The failure of the monsoon this year caused a terrible famine throughout the provinces.


[Use of Relative Pronouns]


Question 14:
Although William Jennings Bryan did not speak precisely like the people spoke, they nonetheless viewed him as one of their own and rejected his opponents as suspiciously over-educated.
Answer: Although William Jennings Bryan did not speak precisely as the people spoke, they nonetheless viewed him as one of their own and rejected his opponents as suspiciously over-educated.


[Use of Conjunction or Preposition]


Question 15:
He advised each of them to look after their own interests in this matter.
Answer: He advised each of them to look after his own interests in this matter.
[Pronoun Consistency]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 24 & 25 best online courses