Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 25th April Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 13

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
Everyone but Sally and she is waiting on tables.
Answer: Everyone but Sally and her is waiting on tables.
[Pronoun Case]

Question 2:
The crafting of miniature enamel boxes, which were so popular two centuries ago, have been revived in England with great commercial success.
Answer: The crafting of miniature enamel boxes, which were so popular two centuries ago, has been revived in England with great commercial success.
[Subject-Verb Agreement]

Question 3:
He cannot run as quick as me.
Answer: He cannot run as quickly as I can.
[Use of Conjunction or Preposition]

Question 4:
We were already to leave for the amusement park when John’s car broke down; we were forced to postpone our outing.
Answer: We were all ready to leave for the amusement park when John’s car broke down; we were forced to postpone our outing.
[Use of Adverb or Adjective]

Question 5:
None of these boys read so well as him.
Answer: None of these boys read as well as he does.
[Use of Conjunction or Preposition & Comparative Structures]

Question 6:
The purpose of all these chapters and tests are to teach you correct grammar.
Answer: The purpose of all these chapters and tests is to teach you correct grammar.
[Subject-Verb Agreement]

Question 7:
Either modern dance or classical ballet are useful for strengthening concentration, toning up the muscles, and creating a sense of poise.
Answer: Either modern dance or classical ballet is useful for strengthening concentration, toning up the muscles, and creating a sense of poise.
[Subject-Verb Agreement]

Question 8:
Theirs was the nicest house I have ever been.
Answer: Theirs was the nicest house I have ever been to.
[Use of Prepositions]

Question 9:
The teacher and his assistant, along with the principal, grades the final exams.
Answer: The teacher and his assistant, along with the principal, grade the final exams.
[Subject-Verb Agreement]

Question 10:
Brilliant in concept and original in staging, the performance nonetheless offered less and less reasons, as the evening wore on, for us to invest in the production.
Answer: Brilliant in concept and original in staging, the performance nonetheless offered less and less reasons, as the evening wore on, for us to invest in the production.
[No Error]

Question 11:
Will any member who has not done so please cast their votes now?
Answer: Will any member who has not done so please cast his vote now?
[Noun-Pronoun Agreement]

Question 12:
Inspired by the theories of French philosophers, the ringing phrases of the Declaration of Independence testifies to an idealistic view of man’s potential as a social animal.
Answer: Inspired by the theories of French philosophers, the ringing phrases of the Declaration of Independence testify to an idealistic view of man’s potential as a social animal.
[Subject-Verb Agreement]

Question 13:
Such rules do not apply to you and I.
Answer: Such rules do not apply to you and me.
[Pronoun Case]

Question 14:
To get young children to swallow pills are very difficult for most mothers to manage.
Answer: To get young children to swallow pills is very difficult for most mothers to manage.


[Clause as Subject]


Question 15:
The absence of access ramps for wheelchairs in both public buildings or restaurants causes much difficulty for the handicapped.
Answer: The absence of access ramps for wheelchairs in both public buildings and restaurants causes much difficulty for the handicapped.
[Use of Correlative Conjunctions]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price