CAT Grammar Practice Question Set 12

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
Many people are questioning the validity of laws that do not allow people with a child to rent certain apartments.
Answer: Many people are questioning the validity of laws that do not allow people with children to rent certain apartments.
[Use of Appropriate Phrases]

Question 2:
This play is different than the one we saw last night.
Answer: This play is different from the one we saw last night.
[Use of Prepositions]

Question 3:
Anatomy and Physiology are two of the basic areas of study in which medical students must concern themselves.
Answer: Anatomy and Physiology are two of the basic areas of study with which medical students must concern themselves.
[Use of Prepositions]

Question 4:
Ram’s conduct does not accord to his profession.
Answer: Ram’s conduct does not accord with his profession.
[Use of Prepositions]

Question 5:
The shiny new cars and the spacious stations of the city’s first subway system are certainly impressive, but the number of delays are as annoying and inexplicable as we feared.
Answer: The shiny new cars and the spacious stations of the city’s first subway system are certainly impressive, but the number of delays is as annoying and inexplicable as we feared.
[Subject-Verb Agreement]

Question 6:
Everyone but Sally and she is waiting on tables.
Answer: Everyone but Sally and her is waiting on tables.
[Pronoun Case]

Question 7:
The crafting of miniature enamel boxes, which were so popular two centuries ago, have been revived in England with great commercial success.
Answer: The crafting of miniature enamel boxes, which were so popular two centuries ago, has been revived in England with great commercial success.
[Subject-Verb Agreement]

Question 8:
He cannot run as quick as me.
Answer: He cannot run as quickly as I can.
[Use of Conjunction or Preposition]

Question 9:
We were already to leave for the amusement park when John’s car broke down; we were forced to postpone our outing.
Answer: We were all ready to leave for the amusement park when John’s car broke down; we were forced to postpone our outing.
[Use of Adverb or Adjective]

Question 10:
None of these boys read so well as him.
Answer: None of these boys read as well as he does.
[Use of Conjunction or Preposition & Comparative Structures]

Question 11:
The purpose of all these chapters and tests are to teach you correct grammar.
Answer: The purpose of all these chapters and tests is to teach you correct grammar.
[Subject-Verb Agreement]

Question 12:
Either modern dance or classical ballet are useful for strengthening concentration, toning up the muscles, and creating a sense of poise.
Answer: Either modern dance or classical ballet is useful for strengthening concentration, toning up the muscles, and creating a sense of poise.
[Subject-Verb Agreement]

Question 13:
Theirs was the nicest house I have ever been.
Answer: Theirs was the nicest house I have ever been to.
[Use of Prepositions]

Question 14:
The teacher and his assistant, along with the principal, grades the final exams.
Answer: The teacher and his assistant, along with the principal, grade the final exams.
[Subject-Verb Agreement]

Question 15:
Brilliant in concept and original in staging, the performance nonetheless offered less and less reasons, as the evening wore on, for us to invest in the production.
Answer: Brilliant in concept and original in staging, the performance nonetheless offered less and less reasons, as the evening wore on, for us to invest in the production.
[No Error]

Previous SetNext Set
Bodhee Prep's YouTube channel
CAT Prep Whatsapp Group
CAT Prep Telegram Group
X