Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 5th Mar Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 05

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
The whole block of buildings including two furniture stores and a drapery establishment were destroyed in the fire.
Answer: The whole block of buildings including two furniture stores and a drapery establishment was destroyed in the fire.
[Subject-Verb Agreement]

Question 2:
I would like to meet Mr. Smith, whom I take is the man you mean.
Answer: I would like to meet Mr. Smith, who I take is the man you mean.
[Pronoun Case]

Question 3:
Although the news had come as a surprise to all in the room, everyone tried to do their work as though nothing had happened.
Answer: Although the news had come as a surprise to all in the room, everyone tried to do his work as though nothing had happened.
[Subject-Verb Agreement]

Question 4:
Who were you talking to just now?
Answer: Whom were you talking to just now?
[Pronoun Case]

Question 5:
The road was lined with trees just like France.
Answer: The road was lined with trees just as in France.
[Use of Conjunction or Preposition]

Question 6:
He is doing his best to propitiate his master, whom he fears may be seriously offended by what has happened.
Answer: He is doing his best to propitiate his master, who he fears may be seriously offended by what has happened.
[Pronoun Case]

Question 7:
The Board was united in their support of the company’s legal actions and appeals.
Answer: -The Board was united in its support of the company’s legal actions and appeals. OR

-The Board were united in their support of the company’s legal actions and appeals.


[Subject-Verb Agreement]


Question 8:
The poems which he occasionally deigned to regale the fashionable world were invariably bad—stereotyped, bombastic, and even ludicrous.
Answer: The poems with which he occasionally deigned to regale the fashionable world were invariably bad—stereotyped, bombastic, and even ludicrous. OR

-The poems which he occasionally deigned to regale the fashionable world with were invariably bad—stereotyped, bombastic, and even ludicrous.
[Use of Prepositions]


Question 9:
The volunteer worker is a retired school teacher who is extremely concerned of the appallingly low rate of adult literacy in her community.
Answer: The volunteer worker is a retired school teacher who is extremely concerned about the appallingly low rate of adult literacy in her community.
[Use of Prepositions]

Question 10:
The reviewers agree that this is one of the most interesting novels that has recently been issued.
Answer: The reviewers agree that this is one of the most interesting novels that have recently been issued.


[Subject-Verb Agreement]


Question 11:
Unlike the children of a century ago, compulsory education today caters for every child up to the age of fifteen.
Answer: Unlike the children of a century ago, the children of today are catered for by compulsory education up to the age of fifteen.
[Parallelism with Comparative Structures]

Question 12:
Our next-door neighbours are extremely noisy, but even more so are they quarrelsome.
Answer: Our next-door neighbours are extremely noisy, but they are even more quarrelsome.


[Parallelism with Clauses]


Question 13:
No sooner had he arrived, when he was taken straight up to the stranger.
Answer: No sooner had he arrived, than he was taken straight up to the stranger.
[Use of Conjunctions]

Question 14:
The new committee arranged everything as it was before, except the weekly meetings were discontinued.
Answer: The new committee arranged everything as it was before, except that the weekly meetings were discontinued.
[Use of Relative Pronouns]

Question 15:
The recent heat-wave was certainly hotter, or at any rate equal to, any we have experienced in the last ten years.
Answer: The recent heat-wave was certainly hotter than, or at any rate equal to, any we have experienced in the last ten years.
[Faulty Ellipsis]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price