Three pouches (each represented by a filled circle) are kept in each of the nine slots in a 3× 3 grid, as shown in the figure. Every pouch has a certain number of one-rupee coins. The minimum and maximum amounts of money (in rupees) among the three pouches in each of the nine slots are given in the table. For example, we know that among the three pouches kept in the second column of the first row, the minimum amount in a pouch is Rs. 6 and the maximum amount is Rs. 8.

There are nine pouches in any of the three columns, as well as in any of the three rows. It is known that the average amount of money (in rupees) kept in the nine pouches in any column or in any row is an integer. It is also known that the total amount of money kept in the three pouches in the first column of the third row is Rs. 4.

**Question 1: **

What is the total amount of money (in rupees) in the three pouches kept in the first column of the second row?

**Show Answer**

**13**

**Question 2: **

How many pouches contain exactly one coin?

**Show Answer**

**8**

**Question 3: **

What is the number of slots for which the average amount (in rupees) of its three pouches is an integer?

**Show Answer**

**2**

**Question 4: **

The number of slots for which the total amount in its three pouches strictly exceeds Rs. 10 is

**Show Answer**

**3**

The minimum and maximum and possible number of coins (overall) in each slot would be as follows.

It is given that the average amount of money kept in the nine pouches in any column or any row is an integer (a multiple of nine).

The total amount of money in the first column must be either 18 or 27 . The minimum value of the sum of money in the three slots is \(8+11+4=23\) and the maximum value is \(10+13+4=27\).

\(\therefore\) The number of coins in the first column of the three rows are \(10(2+4+4), 13(3+5+5)\) and \(4(1+2+1)\) Similarly in the third row, the sum must be 18 and in the second column, the sum must be 27 .

\(\therefore\) The number of coins in the second column is \(20(6+\) \(6+8)+3(1+1+1)\) and \(4(1+1+2)\)

The third column in the first row would be \(6(1+2+3)\) and the third column in the third row would be \(10(2+3\) +5)

In the last column, the value in the second row would be \(54-16=38(6+12+20)\)

We have the following figure for the number of coins in the pouches in each slot.

Online CAT LRDI Course @ INR 2999 only### CAT 2019 LRDI sets

CAT 2019 LRDI set 1CAT 2019 LRDI set 2

CAT 2019 LRDI set 3

CAT 2019 LRDI set 4

CAT 2019 LRDI set 5

CAT 2019 LRDI set 6

CAT 2019 LRDI set 7

CAT 2019 LRDI set 8

CAT 2019 LRDI set 9

CAT 2019 LRDI set 10

CAT 2019 LRDI set 11

CAT 2019 LRDI set 12

CAT 2019 LRDI set 13

CAT 2019 LRDI set 14

CAT 2019 LRDI set 15 [Current page]

CAT 2019 LRDI set 16