Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10. Valid till 30th June Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 19

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
Charles Burchfield, isolated as he was for most of his life, was not the most cosmopolitan of the American watercolourists, which flourished in the twenties and thirties.
Answer: Charles Burchfield, isolated as he was for most of his life, was not the most cosmopolitan of the American watercolourists, who flourished in the twenties and thirties.
[Use of Relative Pronouns]

Question 2:
If anyone cares to join me in the campaign, either now or in the near future, they will be welcomed gratefully.
Answer: If anyone cares to join me in the campaign, either now or in the near future, he will be welcomed gratefully.
[Pronoun Consistency]

Question 3:
The committee had intended both you and I to speak at the assembly; however, only one of us will be able to.
Answer: The committee had intended both you and me to speak at the assembly; however, only one of us will be able to.
[Pronoun Case]

Question 4:
I wonder whether you are sure that scheme of your’s will work.
Answer: I wonder whether you are sure that scheme of yours will work.
[Use of Possessive Pronouns]

Question 5:
One can learn more about new computers by actually working with them instead of merely reading the instructional pamphlet.
Answer: One can learn more about new computers by actually working with them than by merely reading the instructional pamphlet.
[Parallelism with Comparative Structures]

Question 6:
He interviewed people whom he thought had valuable information to present.
Answer: He interviewed people who he thought had valuable information to present.
[Pronoun Case]

Question 7:
The two brothers reconciled to each other after years of estrangement.
Answer: The two brothers reconciled with each other after years of estrangement.
[Use of Prepositions]

Question 8:
The exhibition does not include many of the characteristics that we consider as painterly or sculptural in the traditional sense, but it certainly proves that the artist is ingenious.
Answer: The exhibition does not include many of the characteristics that we consider as painterly or sculptural in the traditional sense, but it certainly proves that the artist is ingenious.
[No Error]

Question 9:
It is very difficult to prevail on such odds.
Answer: It is very difficult to prevail against such odds.
[Use of Prepositions]

Question 10:
He showed himself to be very negligent of carrying out his duty.
Answer: He showed himself to be very negligent in carrying out his duty.
[Use of Prepositions]

Question 11:
From this committee’s point of view, the venture capitalist has not proved as public-spirited as their public relations campaign suggests.
Answer: From this committee’s point of view, the venture capitalist has not proved as public-spirited as his public relations campaign suggests.
[Noun-Pronoun Agreement]

Question 12:
Nobody offered to give up their seat to her.
Answer: Nobody offered to give up his seat to her.
[Pronoun Consistency]

Question 13:
I have scarcely no qualms about the righteousness of our cause; we are justified in our efforts to depose our oppressor.
Answer: I have scarcely any qualms about the righteousness of our cause; we are justified in our efforts to depose our oppressor.
[Double Negatives]

Question 14:
Neither of them were prepared for the emergency.
Answer: Neither of them was prepared for the emergency.
[Subject-Verb Agreement]

Question 15:
The house looked it’s age, despite our efforts to beautify it.
Answer: The house looked its age, despite our efforts to beautify it.
[Use of Possessive Determiners]

Previous SetNext Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

FREE CAT Quant Topic Tests (Video Solutions)