Bodhee Prep-Online CAT Coaching | Online CAT Preparation | CAT Online Courses

Get 10% OFF on CAT 24 Course. Code: BODHEE10 valid till 25th April Enroll Now

CAT Grammar Practice Question Set 20

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article. here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
He interviewed people whom he thought had valuable information to present.
Answer: He interviewed people who he thought had valuable information to present.
[Pronoun Case]

Question 2:
The two brothers reconciled to each other after years of estrangement.
Answer: The two brothers reconciled with each other after years of estrangement.
[Use of Prepositions]

Question 3:
The exhibition does not include many of the characteristics that we consider as painterly or sculptural in the traditional sense, but it certainly proves that the artist is ingenious.
Answer: The exhibition does not include many of the characteristics that we consider as painterly or sculptural in the traditional sense, but it certainly proves that the artist is ingenious.
[No Error]

Question 4:
It is very difficult to prevail on such odds.
Answer: It is very difficult to prevail against such odds.
[Use of Prepositions]

Question 5:
He showed himself to be very negligent of carrying out his duty.
Answer: He showed himself to be very negligent in carrying out his duty.
[Use of Prepositions]

Question 6:
From this committee’s point of view, the venture capitalist has not proved as public-spirited as their public relations campaign suggests.
Answer: From this committee’s point of view, the venture capitalist has not proved as public-spirited as his public relations campaign suggests.
[Noun-Pronoun Agreement]

Question 7:
Nobody offered to give up their seat to her.
Answer: Nobody offered to give up his seat to her.
[Pronoun Consistency]

Question 8:
I have scarcely no qualms about the righteousness of our cause; we are justified in our efforts to depose our oppressor.
Answer: I have scarcely any qualms about the righteousness of our cause; we are justified in our efforts to depose our oppressor.
[Double Negatives]

Question 9:
Neither of them were prepared for the emergency.
Answer: Neither of them was prepared for the emergency.
[Subject-Verb Agreement]

Question 10:
The house looked it’s age, despite our efforts to beautify it.
Answer: The house looked its age, despite our efforts to beautify it.
[Use of Possessive Determiners]

Question 11:
We have constantly tried to win his good will by entertaining him and providing him with luxuries, which gives us an edge.
Answer: We have constantly tried to win his good will by entertaining him and providing him with luxuries; this gives us an edge.
[Use of Relative Pronouns]

Question 12:
I don’t know if I should discuss this matter with her or not.
Answer: I don’t know whether I should discuss this matter with her or not.
[Use of Conjunctions]

Question 13:
Consumers do not always view rising prices as a deterrent to purchasing luxury items; sometimes they stimulate consumers to buy before there is yet another increase.
Answer: Consumers do not always view rising prices as a deterrent to purchasing luxury items; sometimes rising prices stimulate consumers to buy before there is yet another increase.
[Ambiguity with Use of Pronouns]

Question 14:
The preacher emphasised that duty laid on all Christians to love each other.
Answer: The preacher emphasised that duty laid on all Christians to love one another.
[Use of Reciprocal Pronouns]

Question 15:
People do not save money like they used to.
Answer: People do not save money as they used to.
[Use of Conjunction or Preposition]

Previous Set
CAT online Courses

FREE CAT Prep Whatsapp Group

CAT 2024 Online Course at affordable price