RC Practice with Explanation

Tips on how to approach CAT Reading Comprehension passages
  • Don’t get into the minor details of the passage; just focus on what each paragraph has to say
  • As you read, create a map of the passage; you must remember what thing is located where in the passage
  • Once you read the question, come back to the part of the passage that is likely to have the answer
  • Compare the options and eliminate the incorrect choices based on the evidence that you see in the passage
  • Choose the answer once you are convinced of the right choice

online CAT coaching

Passage

In the decades following World War II, American business had undisputed control of the world economy, producing goods of such high quality and low cost that foreign corporations were unable to compete. But in the mid-1960s the United States began to lose its advantage and by the 1980s American corporations lagged behind the competition in many industries. In the computer chip industry, for example, American corporations had lost most of both domestic and foreign markets by the early 1980s.
The first analysts to examine the decline of American business blamed the U.S. government. They argued that stringent governmental restrictions on the behavior of American corporations, combined with the wholehearted support given to foreign firms by their governments, created and environment in which American products could not compete. Later analysts blamed predatory corporate raiders who bought corporations, not to make them more competitive in the face of foreign competition, but rather to sell off the most lucrative divisions for huge profits.
Still later analysts blamed the American workforce, citing labor demands and poor productivity as the reasons American corporations have been unable to compete with Japanese and European firms. Finally, a few analysts even censured American consumers for their unpatriotic purchases of foreign goods. The blame actually lies with corporate management, which has made serious errors based on misconceptions about what it takes to be successful in the marketplace. These missteps involve labor costs, production choices, and growth strategies.
Even though labor costs typically account for less than 15% of a product’s total cost, management has been quick to blame the costs of workers’ wages for driving up prices, making American goods uncompetitive. As a result of attempts to minimize the cost of wages, American corporations have had trouble recruiting and retaining skilled workers.
The emphasis on cost minimization has also led to another blunder: an over-concentration on high technology products. Many foreign firms began by specializing in the mass production and sale of low technology products, gaining valuable experience and earning tremendous profits. Later, these corporations were able to break into high technology markets without much trouble; they simply applied their previous manufacturing experience and ample financial resources to the production of higher quality goods. American business has consistently ignored this very sensible approach.
The recent rash of corporate mergers and acquisitions in the U.S. has not helped the situation either. While American firms have neglected long-range planning and production, preferring instead to reap fast profits through mergers and acquisitions, foreign firms have been quick to exploit opportunities to ensure their domination over future markets by investing in the streamlining and modernization of their facilities.

Question: Suppose that labor costs were the only part of the total cost of producing goods to have risen since the mid-1960s. What is the relevance of this information to the passage?
[A] It supports the author’s claim that labor demands have hurt American corporations.
[B] It supports the author’s claim that workers’ wages have made American goods uncompetitive.
[C] It weakens the author’s claim that American corporations have had trouble retaining skilled workers.
[D] It weakens the author’s claim that management was wrong to blame labor costs for driving up prices.
Answer
Option (D)


Explanation
An incorporation question (It can’t hurt to glance at the structure of the answer choices to see what you’re looking for.) Evaluate the new situation by paraphrasing what the author says about labor costs. Management blames higher prices on labor costs, but labor costs are only a tiny part of overall cost, therefore management is just scapegoating (4). But if labor costs are the only expense that’s increasing doesn’t it make sense to blame it on that? The author’s argument is weakened on this point, hence choice (D).
Wrong answers:
(A): Opposite. The author claims just the opposite: labor isn’t to blame.
(B): Opposite. This answer choice just rephrases (A). Again, the author thinks otherwise.
(C): Out of Scope. While the author does claim this, this piece of data weakens the other part of that argument: that labor costs aren’t to blame.

Question: The passage makes certain comparisons of American workers to Japanese workers. It suggests that compared to Japanese workers, American workers are often considered:
[A] more content and more efficient.
[B] more content but less efficient.
[C] less content and less efficient.
[D] less content but more efficient.
Answer
Option (C)


Explanation
A quick scan of the answer choices shows that you have to compare the workers of the two nations on two criteria: contentedness and efficiency. Search for a part of the passage that touches on this. 3 is the only one that cites Japan, and mentions that analysts consider American workers less productive and less content. (C) it is.
Wrong answers:
(A): Opposite. They’re neither.
(B): Opposite. Latter, but not former.
(D): Opposite. Former, but not latter.

Question: With which of the following general statements would the author most likely NOT agree?
[A] American business has been hurt by the inability to plan for the long-term.
[B] Cutting production costs always leads to increased competitiveness.
[C] American consumers are not the prime cause of the decline of American business.
[D] Initial analysis of the decline of American business yielded only partially accurate conclusions.
Answer
Option (B)


Explanation
An inference question; make sure that you’re clear on the main points of the author’s argument. Remember that the author will agree with three, but will disagree with the correct answer. The three wrong answers could be easily eliminated, leading to (B). However, you can also reason that since management has suffered by cutting labor costs, cost-cutting doesn’t always result in lowered prices.
Wrong answers:
(A): Opposite. The author does believe this (6).
(C): Opposite. The author only briefly mentions that "a few analysts even censured American consumers for their unpatriotic purchases of foreign goods" but then says that the real blame "lies with corporate management" (3). Therefore the author agrees.
(D): Opposite. This is the focus of s2 and 3.

Question: Which of the following would most weaken the author’s argument about the over-concentration on high technology products?
[A] Producing low tech products is not as profitable as producing high tech products.
[B] Manufacturing high tech products is a completely different process than manufacturing low tech goods.
[C] Most of the low tech products purchased by Americans are made by foreign firms.
[D] Most of the high tech products purchased by Americans are made by foreign firms.
Answer
Option (B)


Explanation
Paraphrase the author’s argument about high technology: it’s better to start out with low-tech, get experience, and then ramp up to high-tech. Search the answer choices for something that would contradict this. (B) clearly does; if the processes are completely different, why start with low-tech.
Wrong answers:
(A): Out of Scope. While this is quite possibly true, it wouldn’t affect the author’s chain of reasoning.
(C): Out of Scope. Again, though it might be true, it doesn’t harm the author’s argument.
(D): Opposite. This strengthens the idea that starting out low-tech makes the high-tech business easier.

Question: A reader of this passage is asked to make a decision as to whether or not she stands behind the author’s arguments. Adopting the author’s views as presented in the passage would most likely mean acknowledging that:
[A] it should be the goal of American business to regain control of the market.
[B] the major blunder of American businesses was to alienate the skilled workers.
[C] the future of American business would appear to be hopeless.
[D] the foreign market is more important for business survival than the domestic market.
Answer
Option (A)


Explanation
Just a fancy way of asking what the author would agree with, and therefore a question requiring a deduction. Keep the author’s main points in mind while determining whether an answer choice has to follow from them. If the author believes that America has stumbled by losing market share, it follows that regaining that control would be a good thing. If the author didn’t believe this, there would have been no real reason to make his argument. (A) it is.
Wrong answers:
(B): Distortion. While business has had trouble keeping skilled workers, there’s no reason to believe either that they were alienated or that this was the major blunder.
(C): Distortion. Bleak, but not hopeless. Approach extreme answer choices, especially on inference questions, with extreme skepticism.
(D): Out of Scope. The author never discusses the comparative importance of the markets.

Question: The author of this passage would probably give his greatest support to which of the following actions by the corporate management of an American company?
[A] Acquiring a smaller company in order to gain financial resources
[B] Considering the option of paying the most highly skilled workers a higher wage
[C] Imitating the general management strategy of foreign firms
[D] Paying for television advertisements that will win back American consumers
Answer
Option (C)


Explanation
We’re looking for a business action that would presumably fix one or more of the problems that the author sees in American business. While (C) offers no detailed prescriptions, we know that the author believes foreign models of management to be superior. If American business followed their lead, the author would probably give his support.
Wrong answers:
(A): Opposite. The author attacks this strategy in 6.
(B): Distortion. The author does argue that businesses should stop trying to minimize wages, but says nothing about wage fairness between groups of workers, only wage fairness as a whole. In fact, the author would probably say that more money should be funneled to lower-skilled workers making low-tech products.
(D): Out of Scope. There’s nothing to suggest that the author would agree with this strategy, especially given the fact that he considers the American business model rotten at the core. Simple advertising won’t cut it.

Question: Economics experts have asserted that the American share of foreign and domestic markets was no greater in the 1950s than in the 1980s. If true, this would cause the author to modify the claim that:
[A] the American workforce has been unable to compete with European firms.
[B] American business squandered its advantage over foreign competition.
[C] American goods can be produced in such a way as to be competitive.
[D] the errors made by corporate management date back to the post-World War II years.
Answer
Option (B)


Explanation
If the information would cause the author to modify a claim, it must severely weaken a claim to the point at which it isn’t valid. Analyze the dates. Where else does the author mention specific times? 1 says that America lost its competitive advantage in the 1960s. If market share was the same before and after the 1960s, though, there’s no reason to think anything was lost. The author would have to modify the 1960s claim somehow, which fits in nicely with (B).
Wrong answers:
(A): Out of Scope. The author doesn’t make the claim that the workforce has been the problem.
(C): Out of Scope. The author implies that this is the case, but past market share has no impact on whether or not this is true.
(D): Opposite. The author implies that the post-World War II years were great times for management, and that they didn’t start stumbling until the sixties.

FREE CAT RC Practice with Video solutions

CAT RC Practice set 01

CAT RC Practice set 02

CAT RC Practice set 03

CAT RC Practice set 04

CAT RC Practice set 05

FREE CAT RC Practice with Textual Explanation


What Students Say



RC Practice with Explanation
5 (100%) 12 votes

For regular updates and FREE sessions, join our following GROUPS