RC Practice with Explanation

Tips on how to approach CAT Reading Comprehension passages
  • Don’t get into the minor details of the passage; just focus on what each paragraph has to say
  • As you read, create a map of the passage; you must remember what thing is located where in the passage
  • Once you read the question, come back to the part of the passage that is likely to have the answer
  • Compare the options and eliminate the incorrect choices based on the evidence that you see in the passage
  • Choose the answer once you are convinced of the right choice

online CAT coaching

Passage

From time to time history and myth come peculiarly close to one another, casting a new light on old, and often largely dismissed tales. In various Eastern cultures the notion of the winged serpent and the dragon have come down from the ages, only to be cast aside by modern society as fantastic, mythological creations of someone’s overactive ancient imagination. Now, it seems, this supernatural beast might have some historical antecedents.

Archaeopteryx lithographica lived during the latter part of the Jurassic period, approximately 150 million years ago, just south of what today is central Germany. This ancient creature combined a reptilian body and tail with bird-like wings and feathers. This strange amalgamation of traits seems like something out of ancient mysticism of the Far East.

This beast has provided a wealth of information about the evolution of flight in birds. However, fossil and skeletal studies indicate that it was not capable of flight. None of the Archaeopteryx fossils discovered to date, including the most mature specimens, exhibit an ossified or bony sternum, the wide bone that extends from the chest to the pelvic area in most modern birds. The main purposes of this structure are to protect internal organs during flight and to act as a sturdy anchoring point for the enormous pectoral muscles necessary for flight. There is no indication that Archaeopteryx ever developed strong pectoral muscles, and perhaps this is one reason why it never developed a sternum. Instead, it retained reptilian gastral ribs, thin braces in the abdominal region, which were not attached to the skeleton and which served only to support and protect internal organs. Researchers believe that flight would have been highly unlikely in an animal with such skeletal characteristics.

Furthermore, the bones in the manus of Archaeopteryx do not seem to have been fused. In modern birds, these bones are fused in order to support the wing. In addition, the ulna of modern birds is marked with small knobs where feathers are anchored firmly to the bone by ligaments. The ulna in Archaeopteryx, however, is smooth, indicating that its feathers were not firmly anchored into the skeleton.

Finally, the skeletal characteristics of Archaeopteryx seem to indicate that this animal was most adapted to terrestrial movement. Its hind legs and pelvis closely resemble those of bipedal theropods and dinosaurs, suggesting that, like these other bipeds, it was adept at running along the ground. In contrast to the posture of modern birds, whose bodies are suspended at the pelvis like a seesaw with the thighbones horizontal, it stood up on its hind legs with its long reptilian tail serving to balance it as well as enhance its ability to coordinate abrupt changes of direction while running. In modern birds all that remains of the tail is a shrunken, fused structure called a pygostyle. Although the foot of Archaeopteryx was bird-like, with fused metatarsals, it was also adapted to running. By way of its peculiar mix of features, it seems to represent a kind of transitionary phase, illustrating an evolutionary leap from reptile to bird and providing insight into the development of flight.


Question: Suppose that scientists have recently found the skeleton of a bird capable of flight embedded in pre-Jurassic period rock. What effect would this discovery most likely have on their thinking about Archaeopteryx lithographica?
[A] It would support the view that Archaeopteryx lithographica represented a transitionary species between reptiles and birds.
[B] It would undermine the view that Archaeopteryx lithographica represented a transitionary species between reptiles and birds.
[C] It would neither support nor undermine the view that Archaeopteryx lithographica represented a transitionary species between reptiles and birds.
[D] It would support the view that Archaeopteryx lithographica failed to develop the pectoral muscles necessary for flight.
Answer
Option (B)


Explanation

Where is the Jurassic period mentioned? Go back to the second paragraph. Archaeopteryx lived during the latter part of the Jurassic period. If the fossil of a bird living before this were discovered, what would that do to the theory that Archaeopteryx was a transitional species between reptiles and birds? It would weaken it, as birds would have already existed. (B) repeats this line of reasoning.

Wrong answers:

(A): Opposite. If Archaeopteryx lived after birds, it could not represent a bridge between reptiles and birds.

(C): Opposite. The order of Archaeopteryx and birds in the fossil record is crucial to the author’s argument.

(D): Out of Scope. The theory about the development of pectoral muscles wouldn’t be affected by the new evidence.

Strategy Point: Always pay attention to dates and time periods when mentioned in questions, particularly in natural science passages.


Question: Based on information in the passage, which of the following statements is NOT true?
[A] Archaeopteryx lithographica’s skeleton is similar to the skeleton of a modern bird.
[B] Archaeopteryx lithographica’s tail played a larger role in its daily life than the tail of a modern bird plays in its daily life.
[C] Scientists have studied Archaeopteryx lithographica in order to learn about the development of flight.
[D] Archaeopteryx lithographica shared some characteristics in common with dinosaurs.
Answer
Option (A)


Explanation

Quickly consider the main points of the passage and the structure of your map before checking the answer choices. A good map will immediately lead to (A) as untrue: much of the passage deals with the differences between the skeletons of Archaeopteryx and modern birds, so (A) can’t possibly be true.

Wrong answers:

(B): Opposite. This is mentioned in 5.

(C): Opposite. This is one of the main points of the passage.

(D): Opposite. This is mentioned in 5


Question: In context, the phrase wealth of information (lines 16) refers to:
[A] knowledge of recent research projects on the evolution of flight.
[B] knowledge about Archaeopteryx lithographica’s skeletal structure.
[C] knowledge acquired by scientists studying the development of birds.
[D] knowledge of fossil discoveries in what is now central Germany.
Answer
Option (C)


Explanation

Go back to the passage to review the lines in context. For whom is this information valuable? Primarily for the scientists who are studying the evolution of flight. Applying this prediction to the answer choices turns up (C).

Wrong answers:

(A): Out of Scope. No recent research projects are mentioned in the passage.

(B): Out of Scope. While the skeletal structure has been key in supplying the information about flight’s evolution, the "information" in the question stem is about the evolution itself, not the skeletal structure.

(D): Out of Scope. As above, though the fossil discoveries provide information on evolution, they are themselves not the information being referred to by the phrase.


Question: The author suggests within the confines of the passage which of the following about Archaeopteryx lithographica?
[A] It did not have as well-developed a tail as a modern bird.
[B] Its wings had a different function than the wings of a modern bird.
[C] It was less intelligent than a modern bird.
[D] Its skeletal structure made it much larger than a modern bird.
Answer
Option (B)


Explanation

Review the main points of the author’s argument: Archaeopteryx was a transitional species that had some similarities to birds and quite a few differences. (B) is a specific example of a difference the author implies. If Archaeopteryx couldn’t fly, then its wings must have had a function different from that of birds.

Wrong answers:

(A): Opposite. The author argues in 5 that its tail was very well-developed, more so than present-day birds.

(C): Out of Scope. Intelligence isn’t mentioned in the passage.

(D): Out of Scope. This is tempting if you draw your own conclusions. Remember to stick to the passage: relative size isn’t mentioned.


Question: Suppose scientists were to find a skeleton of Archaeopteryx lithographica that has a sternum similar to the sternum of a modern bird. According to the passage, which of the following beliefs would this finding most strongly challenge?
[A] The belief that Archaeopteryx lithographica lived in what is today Europe
[B] The belief that Archaeopteryx lithographica lived in the Jurassic period
[C] The belief that Archaeopteryx lithographica lacked bird-like feathers
[D] The belief that Archaeopteryx lithographica lacked the ability to fly
Answer
Option (D)


Explanation

Go back to the passage to review the function of sternum in birds. A sternum is needed to support strong pectoral muscles, which are used to fly (lines 20-25). Therefore, if Archaeopteryx did have a bird-like sternum, it’s reasonable to think that it might have flown, directly challenging one of the author’s main contentions. (D) matches the prediction.

Wrong answers:

(A): Out of Scope. Sternums or the lack thereof have nothing to do with the geography of the area.

(B): Out of Scope. The author never gives any indication that sternums can be used for dating organisms. 28

(C): Out of Scope. The passage makes no connection between sternums and feathers.


Question: Researchers believe that Archaeopteryx differs from modern birds for all of the following reasons EXCEPT:
[A] a lack of feathers.
[B] pectoral muscle development.
[C] ossification of the sternum.
[D] knobs found on the ulna.
Answer
Option (A)


Explanation

Review your map to get a grasp of where to find the details in this question. Be aware of the main similarities and differences between Archaeopteryx and birds when tackling the choices. (A) immediately jumps out: since Archaeopteryx did have feathers, it certainly doesn’t differ from birds by lacking them.

Wrong answers:

(B): Opposite. This is mentioned in 3.

(C): Opposite. This is also mentioned in 3.

(D): Opposite. This is mentioned in 4.


FREE CAT RC Practice with Video solutions

CAT RC Practice set 01

CAT RC Practice set 02

CAT RC Practice set 03

CAT RC Practice set 04

CAT RC Practice set 05

FREE CAT RC Practice with Textual Explanation


What Students Say



RC Practice with Explanation
5 (100%) 12 votes

For regular updates and FREE sessions, join our following GROUPS