[A] 2 : 1
[B] 3 : 2
[C] 3 : 4
[D] 1 : 2
S.P. Of 1 kg mixture = Rs. 1.75, gain= 25%.
Mean price= Rs.
(Dearer price) : (cheaper price)=20:40=1:2.
[A] 37 : 35
[B] 19 : 18
[C] 31 : 25
[D] 29 : 35
In alloy A, the ratio of iron to Silver=4:5, 5+4=9
In alloy B, the ratio of iron to Silver=7:5, 7+5=12, as the amount to be mixed.
So take the LCM of 9 and 12. hence, we mix 36 gm of A and 36 gm of B.
(the reason for choosing LCM as the amount is to simplify calculations.)
For a: amount of iron= And amount of silver=
For B: amount of iron=And amount of silver=
Hence, Total amount of iron=16+21=37
Total amount of silver=20+15=35
Hence, Final ratio of iron to Silver in the mix of two alloys= 37:35
Shortcut: Required ratio is
[A] 22 kg
[B] 24.7 5kg
[C] 16.50 kg
[D] 20 kg
In the first mixture
In the second mixture
If milk is 55kg, then water
Water to be added= 55-33=22kg
Here percentage alcohol in the mixture is to be found out. So, the quantity of alcoholis kept as numerator
(since 40 ml water is added
Quantity of mixture=100+40).
the mixture contains 20% alcohol.
[A] 600 ml
[B] 710 ml
[C] 520 ml
[D] None of these
Let X ml of water be added