CAT Grammar Questions with Solutions

Before you start practicing these grammar questions, we recommend you to go through the grammar article.
here is the link: Grammar for CAT SNAP IIFT and other MBA Entrance Exams
Directions: Correct the following sentences (if necessary) and give reasons for your corrections.
Question 1:
The Dean and the Curriculum Committee plan doubling the number of credits required for graduation, even though the students feel that the present number is sufficient.

Answer: The Dean and the Curriculum Committee plan to double the number of credits required for graduation, even though the students feel that the present number is sufficient.
[Use of Idiomatic Verb Patterns]


Question 2:
Please bear in mind that the argument is between the vicar and myself, and concerns nobody else.

Answer: Please bear in mind that the argument is between the vicar and me, and concerns nobody else.


[Pronoun Case]


Question 3:
We have heard that the principal has decided whom the prize winners will be and will announce the names in the assembly today.

Answer: We have heard that the principal has decided who the prize winners will be and will announce the names in the assembly today.
[Pronoun Case]


Question 4:
She sang like she wished the people in the next colony to hear her.

Answer: She sang as if she wished the people in the next colony to hear her.
[Use of Conjunction or Preposition]


Question 5:
The city of Dresden, that was virtually burnt to the ground during the war, now flourishes again.

Answer: The city of Dresden, which was virtually burnt to the ground during the war, now flourishes again.


[Defining/Non-defining Clauses]


Question 6:
Many people are questioning the validity of laws that do not allow people with a child to rent certain apartments.

Answer: Many people are questioning the validity of laws that do not allow people with children to rent certain apartments.
[Use of Appropriate Phrases]


Question 7:
This play is different than the one we saw last night.

Answer: This play is different from the one we saw last night.
[Use of Prepositions]


Question 8:
Anatomy and Physiology are two of the basic areas of study in which medical students must concern themselves.

Answer: Anatomy and Physiology are two of the basic areas of study with which medical students must concern themselves.
[Use of Prepositions]


Question 9:
Ram’s conduct does not accord to his profession.

Answer: Ram’s conduct does not accord with his profession.
[Use of Prepositions]


Question 10:
The shiny new cars and the spacious stations of the city’s first subway system are certainly impressive, but the number of delays are as annoying and inexplicable as we feared.

Answer: The shiny new cars and the spacious stations of the city’s first subway system are certainly impressive, but the number of delays is as annoying and inexplicable as we feared.
[Subject-Verb Agreement]


Question 11:
Everyone but Sally and she is waiting on tables.

Answer: Everyone but Sally and her is waiting on tables.
[Pronoun Case]


Question 12:
The crafting of miniature enamel boxes, which were so popular two centuries ago, have been revived in England with great commercial success.

Answer: The crafting of miniature enamel boxes, which were so popular two centuries ago, has been revived in England with great commercial success.
[Subject-Verb Agreement]


Question 13:
He cannot run as quick as me.

Answer: He cannot run as quickly as I can.
[Use of Conjunction or Preposition]


Question 14:
We were already to leave for the amusement park when John’s car broke down; we were forced to postpone our outing.

Answer: We were all ready to leave for the amusement park when John’s car broke down; we were forced to postpone our outing.
[Use of Adverb or Adjective]


Question 15:
None of these boys read so well as him.

Answer: None of these boys read as well as he does.
[Use of Conjunction or Preposition & Comparative Structures]


CAT Grammar Practice Questions with Solutions