CAT 2019 Reading Comprehension Questions with Solutions

For two years, I tracked down dozens of . . . Chinese in Upper Egypt [who were] selling lingerie. In a deeply conservative region, where Egyptian families rarely allow women to work or own businesses, the Chinese flourished because of their status as outsiders. They didn’t gossip, and they kept their opinions to themselves. In a New Yorker article entitled “Learning to Speak Lingerie,” I described the Chinese use of Arabic as another non-threatening characteristic. I wrote, “Unlike Mandarin, Arabic is inflected for gender, and Chinese dealers, who learn the language strictly by ear, often pick up speech patterns from female customers. I’ve come to think of it as the lingerie dialect, and there’s something disarming about these Chinese men speaking in the feminine voice.” . . .

When I wrote about the Chinese in the New Yorker, most readers seemed to appreciate the unusual perspective. But as I often find with topics that involve the Middle East, some people had trouble getting past the black-and-white quality of a byline. “This piece is so orientalist I don’t know what to do,” Aisha Gani, a reporter who worked at The Guardian, tweeted. Another colleague at the British paper, Iman Amrani, agreed: “I wouldn’t have minded an article on the subject written by an Egyptian woman—probably would have had better insight.” . . .

As an MOL (man of language), I also take issue with this kind of essentialism. Empathy and understanding are not inherited traits, and they are not strictly tied to gender and race. An individual who wrestles with a difficult language can learn to be more sympathetic to outsiders and open to different experiences of the world. This learning process—the embarrassments, the frustrations, the gradual sense of understanding and connection—is invariably transformative. In Upper Egypt, the Chinese experience of struggling to learn Arabic and local culture had made them much more thoughtful. In the same way, I was interested in their lives not because of some kind of voyeurism, but because I had also experienced Egypt and Arabic as an outsider. And both the Chinese and the Egyptians welcomed me because I spoke their languages. My identity as a white male was far less important than my ability to communicate.

And that easily lobbed word—“Orientalist”—hardly captures the complexity of our interactions. What exactly is the dynamic when a man from Missouri observes a Zhejiang native selling lingerie to an Upper Egyptian woman? . . . If all of us now stand beside the same river, speaking in ways we all understand, who’s looking east and who’s looking west? Which way is Oriental?

For all of our current interest in identity politics, there’s no corresponding sense of identity linguistics. You are what you speak—the words that run throughout your mind are at least as fundamental to your selfhood as is your ethnicity or your gender. And sometimes it’s healthy to consider human characteristics that are not inborn, rigid, and outwardly defined. After all, you can always learn another language and change who you are.


Question 1:
Which of the following can be inferred from the author’s claim, “Which way is Oriental?”

  1. Goodwill alone mitigates cultural hierarchies and barriers.
  2. Learning another language can mitigate cultural hierarchies and barriers.
  3. Globalisation has mitigated cultural hierarchies and barriers.
  4. Orientalism is a discourse of the past, from colonial times, rarely visible today.
Show Answer
OPTION: 2
To answer this question we must understand the context in which Orientalism has been used. The word Orientalism has been used here in the sense of identity. The author says when we speak the same language and understand each other, there is nothing like Orientalism in that case. In effect, he wants to say that language breaks all the barriers of culture and identity.

Option 2 is correct because it mentions learning another language and thus captures the essence. Option 1 goes out because goodwill is not the intention, nor is globalization. Option 4 takes the word Orientalism literally, the author has used the word in a context, that context is identity defined by language.


Question 2:
According to the passage, which of the following is not responsible for language’s ability to change us?

  1. Language’s intrinsic connection to our notions of self and identity.
  2. Language’s ability to mediate the impact of identity markers one is born with.
  3. The twists and turns in the evolution of language over time.
  4. The ups and downs involved in the course of learning a language.
Show Answer
OPTION: 3
This is an easy question. By reading third last para of the passage, you should be able to answer all the questions.

Passage says “My identity as a white male was far less important than my ability to communicate”… this justifies option 2. Option 2 can be ruled out.

If you are welcomed because you speak a particular language, then it has intrinsic connection with your identity. You speak a language, as a result people identify you as someone similar to them, so they welcome you.

The third last para of the passage clearly mentions option 4.

Option 3 is the right choice because it has nothing to do with language’s ability to change us.


Question 3:
A French ethnographer decides to study the culture of a Nigerian tribe. Which of the following is most likely to be the view of the author of the passage?

  1. The author would discourage the ethnographer from conducting the study as Nigerian ethnographers can better understand the tribe.
  2. The author would encourage the ethnographer and recommend him/her to hire a good translator for the purpose of holding interviews.
  3. The author would encourage the ethnographer, but ask him/her to first learn the language of the Nigerian tribe s/he wishes to study.
  4. The author would encourage the ethnographer, but ask him/her to be mindful of his/her racial and gender identity in the process.
Show Answer
OPTION: 3
This is an application based question. The answer to such questions cannot be found directly in the passage, but has to be gathered from the key ideas supported by the author. The author of this passage is in favour of learning a new language because he thinks it breaks cultural barriers. So, if a French ethnographer decides to study the culture of a Nigerian tribe, the author would unarguably want him to learn their language, as this will help the ethnographer better study the tribe.

This is a very easy question and option 3 is the right choice.


Question 4:
The author’s critics would argue that:

  1. Linguistic politics can be erased.
  2. Empathy can overcome identity politics.
  3. Language is insufficient to bridge cultural barriers.
  4. Orientalism cannot be practiced by Egyptians.
Show Answer
OPTION: 3
This question too can be answered by keeping in mind the author’s key argument. The author says that language can help us overcome cultural barriers and barriers of identity you are born with. To weaken this point, the author’s critics would say something contrary to that point. Option 3 is the best choice.

Option 1 would support the author. Option 2 has nothing to do with language. Option 4 is simply out of scope.


CAT 2019 RC sets

CAT 2019 RC set 1
CAT 2019 RC set 2
CAT 2019 RC set 3
CAT 2019 RC set 4
CAT 2019 RC set 5
CAT 2019 RC set 6
CAT 2019 RC set 7
CAT 2019 RC set 8
CAT 2019 RC set 9 [Current page]
CAT 2019 RC set 10

Try CAT 2020 online course for 1 day for FREE

Please provide your details to get FREE Trial of Bodhee Prep's Online CAT Course for one day. We will inform you about the trial on your whatsApp number with the activation code.