CAT 2019 Reading Comprehension Questions with Solutions

The magic of squatter cities is that they are improved steadily and gradually by their residents. To a planner’s eye, these cities look chaotic. I trained as a biologist and to my eye, they look organic. Squatter cities are also unexpectedly green. They have maximum density—1 million people per square mile in some areas of Mumbai—and have minimum energy and material use. People get around by foot, bicycle, rickshaw, or the universal shared taxi.

Not everything is efficient in the slums, though. In the Brazilian favelas where electricity is stolen and therefore free, people leave their lights on all day. But in most slums recycling is literally a way of life. The Dharavi slum in Mumbai has 400 recycling units and 30,000 ragpickers. Six thousand tons of rubbish are sorted every day. In 2007, the Economist reported that in Vietnam and Mozambique, “Waves of gleaners sift the sweepings of Hanoi’s streets, just as Mozambiquan children pick over the rubbish of Maputo’s main tip. Every city in Asia and Latin America has an industry based on gathering up old cardboard boxes.” . . .

In his 1985 article, Calthorpe made a statement that still jars with most people: “The city is the most environmentally benign form of human settlement. Each city dweller consumes less land, less energy, less water, and produces less pollution than his counterpart in settlements of lower densities.” “Green Manhattan” was the inflammatory title of a 2004 New Yorker article by David Owen. “By the most significant measures,” he wrote, “New York is the greenest

community in the United States, and one of the greenest cities in the world . . . The key to New York’s relative environmental benignity is its extreme compactness. . . . Placing one and a half million people on a twenty-three-square-mile island sharply reduces their opportunities to be wasteful.” He went on to note that this very compactness forces people to live in the world’s most energy-efficient apartment buildings. . . .

Urban density allows half of humanity to live on 2.8 per cent of the land. . . . Consider just the infrastructure efficiencies. According to a 2004 UN report: “The concentration of population and enterprises in urban areas greatly reduces the unit cost of piped water, sewers, drains, roads, electricity, garbage collection, transport, health care, and schools.” . . .

[T]he nationally subsidised city of Manaus in northern Brazil “answers the question” of how to stop deforestation: give people decent jobs. Then they can afford houses, and gain security. One hundred thousand people who would otherwise be deforesting the jungle around Manaus are now prospering in town making such things as mobile phones and televisions. . . .

Of course, fast-growing cities are far from an unmitigated good. They concentrate crime, pollution, disease and injustice as much as business, innovation, education and entertainment. . . . But if they are overall a net good for those who move there, it is because cities offer more than just jobs. They are transformative: in the slums, as well as the office towers and leafy suburbs, the progress is from hick to metropolitan to cosmopolitan . . .


Question 1:
From the passage it can be inferred that cities are good places to live in for all of the following reasons EXCEPT that they:

  1. help prevent destruction of the environment.
  2. have suburban areas as well as office areas.
  3. offer employment opportunities.
  4. contribute to the cultural transformation of residents.
Show Answer
OPTION: 2
This might prove to be a little challenging to most students as it asks to choose the one that cannot be inferred. In other words, we have to eliminate the ones that can be inferred and choose the as right answer the one that cannot be inferred.

The last paragraph helps us eliminate two choices. The first that cities indeed help create jobs, and the second that they help prevent destruction of environment. Both the choices can be inferred when the author gives example of Manaus. Option 1 and 3 can be ruled out.

So we are left with two choices, option 4 tells us that cities contribute to cultural transformation. This can be inferred from the last sentence of the para. The author has used the word transformative in the last sentence of the passage “the progress is from hick to metropolitan to cosmopolitan”, we can infer that this is cultural transformation, after all you are moving from metropolitan to cosmopolitan.

Many of you might say that option 2 can also be inferred from the last sentence of the passage. But this is not the reason why the author feels that cities are good places to live in.

The last para has clues to all the choices except 2.


Question 2:
Which one of the following statements would undermine the author’s stand regarding the greenness of cities?

  1. The compactness of big cities in the West increases the incidence of violent crime.
  2. The high density of cities leads to an increase in carbon dioxide and global warming.
  3. Over the last decade the cost of utilities has been increasing for city dwellers.
  4. Sorting through rubbish contributes to the rapid spread of diseases in the slums.
Show Answer
OPTION: 2
This is an easy question, provided that you have understood the question well. The question wants us to undermine the author’s argument regarding the ‘greenness of cities’. We must restrict our answer to greenness only.

Option 1 talks about ‘violent crimes’, which has nothing to do with greenness of cities. It can be ruled out

Option 2 is the right choice. If population density is likely to increase CO2 and global warming, then the idea of greenness is futile as the carbon dioxide will neutralize it.

Option 3, like option 1, is out of scope. The high cost of utilities has nothing to do with greenness

Option 4 too is out of scope. It is not countering the idea of greenness.

We must understand that in spite of the ideas presented in choices 1, 3 and 4, author’s idea of greenness of cities can still be a valid point.


Question 3:
We can infer that Calthorpe’s statement “still jars” with most people because most people:

  1. do not regard cities as good places to live in.
  2. consider cities to be very crowded and polluted.
  3. regard cities as places of disease and crime.
  4. do not consider cities to be eco-friendly places.
Show Answer
OPTION: 4
This is a difficult question. The options are so close that it is difficult to pick any with confidence. However, we can try the elimination method here.

The passage says:

In his 1985 article, Calthorpe made a statement that still jars with most people: “The city is the most environmentally benign form of human settlement. Each city dweller consumes less land, less energy, less water, and produces less pollution than his counterpart in settlements of lower densities.”

The right answer has to be opposite of what Calthorpe has to say, because what people believe in and what Calthorpe has to say are contradictory in nature (the verb jars means to disturb). Calthorpe says that cities are the most environmentally benign form of human settlement. So people’s belief would be the opposite of this. Thus option 4 is the right choice.

Option 1 is not specific. It is too broad and does not capture the people’s belief as precisely as option 4 does. Option 2 is indeed very close, the pollution idea is stated by Calthorpe, but the idea of crowdedness is not present in his statement.

Similarly option 3 talks about crimes and diseases, something which has not been mentioned in Calthorpe’s quote.

Both choice 2 and 4 are very close, but 2 goes out only because of idea of ‘crowdedness’.

A very close call indeed.


Question 4:
In the context of the passage, the author refers to Manaus in order to:

  1. explain where cities source their labour for factories.
  2. promote cities as employment hubs for people.
  3. explain how urban areas help the environment.
  4. describe the infrastructure efficiencies of living in a city.
Show Answer
OPTION: 3
 This is an easy question and can be answered by understanding the context in which the author discusses Manaus. We have to go to the first sentence of the last para.

[T]he nationally subsidised city of Manaus in northern Brazil “answers the question” of how to stop deforestation: give people decent jobs.

Reading the above lines, we can shortlist two choices, one is 2 and the other is 3. But the purpose of giving jobs is to stop deforestation, which is the bigger issue. Option 3 is thus the right choice.


Question 5:
According to the passage, squatter cities are environment-friendly for all of the following reasons EXCEPT:

  1. they recycle material.
  2. their transportation is energy efficient.
  3. they sort out garbage.
  4. their streets are kept clean.
Show Answer
OPTION: 4
This question can be marked correctly by using a bit of common sense and by picking the one that has least impact on environment. Here the common sense comes into play.

Recycling material and energy efficient transportation can indeed have a huge impact on environment. Since this is an except question, both 1 and 2 can be ruled out.

We are left with two choices sorting out garbage and keeping streets clean. Sorting out garbage will have a greater impact on environment. Moreover, this idea has been discussed in the passage. Thus we can rule out option 3 as well.

Option 4 is the best choice.


CAT 2019 RC sets

CAT 2019 RC set 1
CAT 2019 RC set 2
CAT 2019 RC set 3
CAT 2019 RC set 4
CAT 2019 RC set 5
CAT 2019 RC set 6 [Current page]
CAT 2019 RC set 7
CAT 2019 RC set 8
CAT 2019 RC set 9
CAT 2019 RC set 10